TIP.TOP

easy statistics

Monday, December 31, 2012

2013


Bismillahirrahmaanirrahim~

Hari ne 31 Disember 2012, hari terakhir bagi tahun 2012.
Alhamdulillah, masih lagi diberi kesempatan oleh Allah swt untuk bernafas dan menikmati pencemaranasaprokokdankilangudara segar di atas muka bumi-Nya ini.

Esok dah masuk tahun baru 2013. Hoyeah~ \^_^/ So... babai 2012~

Well, sekarang na kene pikir dah azam tahun baru neh… and dah bole kot na tulis atas kadboard dengan kaler-kaler pastuh tampal kat dinding macam zaman kanak-kanak dulu. Hehee

Hurmm…dah nampak dah bayang nak kuar kereta sebijik..huhu *err…lesen pon tak dpt lagi neh..acane ekk…adess~ =_=’..
Nak cari keje tetap gaji riburiban... blablabla… *niat na tolong family neh… tapi haruslah keje yang halal~ aminn aminn~
Nak cari pakwe hensem-smart-kachak ade kereta  Lamborghini Aventador LP700-4 Roadster pakai baju tight-in paras pinggang-tie belang-belang rimau-rambut belah tepi skematik petorik…  blablabla…
Nak kawen cepat. Nak sanding pakai suit pink sedondon bling-bling dengan bunga ropol-ropol hantaran satujutaserbasatu…blablabla..
Nak anak 10-pasang-kembar-setahun-satu…blablabla...
Ehh? O_o??? Hahaa.!! Ke-berangan-an di situ. Hailaa~ merepek-makan-kerepek dah aku neh…Tskk >_<’

Hakikatnya… aku tak pikir langsung pasal nak sambut tahun baru.
Huhu. Seingat aku, memang tak pernah la aku amek kesah pasal tahun baru. Tahun-tahun sebelum neh, aku bizi belajar. Bizi pikir nak masuk semester baru. Bizi pikir nak exam, nak cari tempat praktikal dan siapkan thesis dan dotdotdot…
Tahun neh kot, baru bole nampak…bole rase… bole teriak terkejut eksaited omai-omai~..
Ehh, da na masuk new year lah.!!


Hahaaa… dalam hati dah rase nebes.. wuwu~ cepatnya masa berlalu.
Masuk tahun baru bermakna umur dah naik lagi setingkat.!! >_<’

Arghh… terase tuanya diri ini. Walopon fizikal maintain kecik-kiut-shomel-tak meninggi tapi melebar lebih... Urghh~ =_=’

*ohh..Johor tak amek cuti new year. Jadinye esok kene keje macam biase~ =_=’

Sunday, December 30, 2012

My Fifith Nieces~

Bismillahirrahmaanirrahim~


Alhamdulillah, syukran Ya Allah dengan kurniaan-Mu yang tidak terhingga ini. ;')

30 Disember 2012, 6.58 am, my sis-in-law selamat melahirkan seorang bayi puteri secara pembedahan. ;')

Arissa Insyirah binti Suheil

Semoga menjadi seorang puteri yang solehah inshaa Allah~ ^_^

*baby tunggu achik datang penang ye. rindu baby sangat-sangat.! ;)

Friday, December 28, 2012

LESEN oh LESEN~


Bismillahirrahmaanirrahim~

Salam Jumaat penuh barokah~ huhu

Hurmm...

Sape bole bawak kereta ataupun dalam bahase pasar aku kete.?? Aku.?? Opkosla bole…

 Bawak kete mainan.!! Kehkehkeh… sapela yang bole bawak kete yang besar kedabak dengan berat bertan-tan tuh. Mesin lain cite ye. Aku tanya sape.?? S.A.P.E.?? Sape or siapa tuh stand for manusia okeyh (err…maap dengan penggunaan bahase rojak-pasar dalam ini cerite =,=’) * terpakse hati-hati dengan penggunaan ayat sebab bole jadi ‘bahan’ untuk dibahan…=_=’ adess.. nampak sangat dah biase kenekan. Sigh~

Driving~

Aku pasti zaman sekarang neh, hampir semua orang yang dah mumaiyiz and baligh harus wajib dah pandai drive kete kan. Tak ketinggalan, aku pun HARUSS tau drive kete. Alaa… setakat masuk kunci-check gear free-start enjin-tekan klac-turunkan handbrek-masuk gear dan jalannnnn….  Sape tak tau ye dak.?? Kalo setakat yang asas-asas tu pun aku dah pernah dah… drive kat mana je.?? Err…dekat tempat belajar memandulah. Berapa kali.?? Err…baru sekali.!! >_< Tskkk…

Fine. Fine. Fine..!! aku takde lesen memandu lagi.!! Sedihkan.?? Sobsob~ T_T

Kalo tengok pada umur aku(fizikal takyah ah tengok. Grr =,=), memangla ramai yang akan gelak-guling-geleng-joget gelihati-limpa-usus sebab takde lesen lagi. Sob sob… sedih tau tak… bukannya aku tak nak amek lesen memandu (‘padahal memang taknak ponkan’ kata hati aku..=,=) ohh, shadap hati… aku rase otak dengan hati aku neh tak pernahnye nak sebulu… haru betullah. =_=’

Ye.! Bukan aku tak nak. Tapi disebabkan sejarah BIRU yang berlaku menyebabkan aku TAK NAK amek lesen memandu. Kenapa biru.? Err…sebab sekolah memandu kaler biru kan.?? Kalo cakap hitam kang macam teruk sangat pulak...

Aku dah pernah dah daftar untuk kelas memandu. Dah dapat lesen L pon. Tapi itu cerita setahun yang lepas… kirenya L aku tak pernah-pernah lagi tuka jadik P sampailah sekarang. Tskk.. >_< haruu...

Aku amek full package untuk belajar dari asas. mahal woo. makan beriban jugak.. and mase tu lak tengah semester break. Konon-konon dah nak abes belajar neh, at least aku kenela ade lesen memandukan supaya senang sikit bile dah kerja nanti.

Dipendekkan cerita… Lepas dengar ceramah blablabla-amek ujian computer then lulus and keluarla lesen L untuk aku belajar pegang stereng kete pulak… err…aku memang takde basic drive kete langsung neh. Sebabnya kawasan umah aku tak memungkinkan aku untuk belajar bawak kete Incek Abah. Kang aku langgar tembok umah orang kang sape na jawab.??

Tiba hari untuk aku pegang stereng kete sendiri… aku memang gile eksaitedla na belajar neh. Aku dapat cikgu pompuan untuk ajar aku arituh. Pada firasat aku, elok ler yang ngajarnye pompuan, nanti xdelah aku segan sangat kan… aku memang seorang yang pemalu dengan lelaki. Tsskk T_T

Dari mule aku belajar, aku expect die bolela sabar melayan kerenah budak baru yang tak pernah bawak kete macam aku neh. Nak mintak Incek Abah aku ajar, aku tak bole tahan sebab orang yang dah terlebih expert neh, hormon dopamine die banyak sangat kot. Nanti jantung die degak-deguk-degak-deguk lelaju, aku jugak yang susah. Iskk…mintak jauh.. aku sayang lagi Incek Abah aku.

Ehh..terpanjang-terpesong lak cite aku neh…>_<

Sambung balik… 

Dalam aku belajar tuh, aku terus terang memang aku ade kekok plus nebes tolak konfiden darab gigil bahagi berani sikit. Almaklumlah orang baru pestaim. Dan aku pond a cakap awal-awal lagi ngan cikgu tuh yang aku neh memang tak pernah langsung-langsung menggerakkan tayar kereta a.k.a memandu kereta di atas jalan raya. So, aku ikot jela bulat-bulat ape yang cikgu tuh ajar. Die suruh aku start kete, aku start. Die suruh aku jalan, aku jalan. Die suruh aku belok, aku belok. Naseb baik die tak suruh aku terjun gaung. memang ngeng la kalo aku ikot jugak..heheh

Tapi… itulah.. memang rupa orang yang tak pandai langsung-langsung nak drive kete.*ataupun memang mengom sangat sebab pegi ikot je kan.?? tskk~T_T Sampai die tak kata belok pun, memang aku tak pusingla stereng kete tu untuk belok walopon waktu tu dekat koner. Lihatla betapa pandaijahilnya aku tentang memandu neh. Dah macam lembu dicucuk idung pon ade. Nasib baekla aku neh tak suke maen tindik-tindik idung neh. Kang dah memang serupa dengan makhluk Allah yang satu tuh..opss..

And akibatnya… memang aku kene marahlakan... >_< sobsob~ dan selepas ituh berkali-kali jugak aku kene marah. Wuwu~ dahla dengan ke-blur-an aku menampakkan aku neh senang dibuli. T_Tsatu hari tuh, memang merudum jatuh mood aku untuk belajar memandu. Ade sekali tuh, sampai die cakap aku macam nak bersilat pusing stereng kete. =_=’ grr~ aku silat cikgu tu kang baru tau. Dengan lutut aku yang kebas menahan sengal-sengal sebab na balancekan klac dengan gear lagi. Seksa.!!

Ohh, lupe na gitau. Mase cuti tuh, aku keje amek pengalaman sekali. (‘padahal, nak duet poket sikit sebab takde simpanan langsung nak sopingkan’kata cik hati lagi… haih~) Jadilah aku minah kilang sekejap. Paham-paham jela orang yang keje kilang nehkan. Penat ya amat.! Keje tujuh hari seminggu duapuluhenamjam sehari lak tuh. Mane la ade mase sangat nak rehat. Tu pun aku sanggup skip OT sebab nak amek kelas memandu. Kalo tak mesti gaji aku da beratusriban… Haa, kalau nak tau, mentality orang bekerja kilang neh asek na wat OT je tau tak =_=’ macam robot dah aku rase..

Okeyh…sambung lagi..

Disebabkan semalamnya aku keje dan sampai umah pon da lewat malam.. pagi tuh, aku rase aku dah bolela na join zombie kampong pisang.. Tapi ke-eksaited-an na belajar memandu tuh tetap ade.

However… bila da salu sangat kene marah… badan aku pun mule memproses hormone dopamine dengan kelajuan 100km/j. huh ayat na hebat jek..=,=’. Panas woo kalo asek kene marah jek. Walopon aku neh nampak sangat ke-mengom-an mase belajar, tapi bukannya aku neh b***h sangat. *sigh~ budak baru nak belajar weyh… kalo aku da pandai, takdela aku eksaited bayar memahal semate-mate nak belajar memandu dari asas. Pakai duet Incek Abah dengan Puan Ibu lagi tuh. T_T ke cikgu tuh tengah kibarkan bendera putih-bulat-merah-kat-tengah time tuh.?? Errghh…. Aku taulah kaum aku sendiri kan…=_=’


Dan akibatnya……

Terstucklah lesen L aku dekat pusat memandu tuh selama satu tahun dua bulan… haa, kompem-kompemla da mati kan jangka hayat lesen aku tuh. Ntahla, aku rase tengok pon aku tak pernah lesen tuh.. hoho.

Kenapa tetibe aku cerita pasal lesen neh.?? Haih~ sebabnya, sekolah memandu tu da banyak kali tepon aku suruh aku datang hidupkan lesen L dan book kelas memandu lagi =_=’ wuwu~ aku tak nak dapat cikgu garang lagi. Dulu aku tangguh-tangguh dengan alasan aku belajar jauh. Hailoh, jauh manela Melaka dengan Johor Bahru tuh kan…zzz =_=’ Abes sekarang na bagi alasan ape lagi.?? Incek Abah pun da bising sebab aku tak abeskan kelas…>_<

Sobsob~ bukannya aku tak nak dapatkan langsung lesen P tuh. Tapi aku takde mase kot sekarang neh dengan keje yang keluar pepagi bute, sampai umah pon matahari dah tidur. Penat taw. !! Zzzz~ Alasan.!! >_< padahal sabtu ahad tak keje pun. Huh.!

Adodoii… nampak gayanye memangla aku kene pegi jugak setelkan kelas memandu aku neh kan…~_~

*Dulu aku ingat tanda L dengan P kat lesen tuh stand for Lelaki dan Perempuan. Heh.?? kehkehkeh ^_^

1st Award From AmOi.! ^___^

kenal as yusra.? o.O.??

scholarship.