TIP.TOP

easy statistics

Monday, December 31, 2012

2013


Bismillahirrahmaanirrahim~

Hari ne 31 Disember 2012, hari terakhir bagi tahun 2012.
Alhamdulillah, masih lagi diberi kesempatan oleh Allah swt untuk bernafas dan menikmati pencemaranasaprokokdankilangudara segar di atas muka bumi-Nya ini.

Esok dah masuk tahun baru 2013. Hoyeah~ \^_^/ So... babai 2012~

Well, sekarang na kene pikir dah azam tahun baru neh… and dah bole kot na tulis atas kadboard dengan kaler-kaler pastuh tampal kat dinding macam zaman kanak-kanak dulu. Hehee

Hurmm…dah nampak dah bayang nak kuar kereta sebijik..huhu *err…lesen pon tak dpt lagi neh..acane ekk…adess~ =_=’..
Nak cari keje tetap gaji riburiban... blablabla… *niat na tolong family neh… tapi haruslah keje yang halal~ aminn aminn~
Nak cari pakwe hensem-smart-kachak ade kereta  Lamborghini Aventador LP700-4 Roadster pakai baju tight-in paras pinggang-tie belang-belang rimau-rambut belah tepi skematik petorik…  blablabla…
Nak kawen cepat. Nak sanding pakai suit pink sedondon bling-bling dengan bunga ropol-ropol hantaran satujutaserbasatu…blablabla..
Nak anak 10-pasang-kembar-setahun-satu…blablabla...
Ehh? O_o??? Hahaa.!! Ke-berangan-an di situ. Hailaa~ merepek-makan-kerepek dah aku neh…Tskk >_<’

Hakikatnya… aku tak pikir langsung pasal nak sambut tahun baru.
Huhu. Seingat aku, memang tak pernah la aku amek kesah pasal tahun baru. Tahun-tahun sebelum neh, aku bizi belajar. Bizi pikir nak masuk semester baru. Bizi pikir nak exam, nak cari tempat praktikal dan siapkan thesis dan dotdotdot…
Tahun neh kot, baru bole nampak…bole rase… bole teriak terkejut eksaited omai-omai~..
Ehh, da na masuk new year lah.!!


Hahaaa… dalam hati dah rase nebes.. wuwu~ cepatnya masa berlalu.
Masuk tahun baru bermakna umur dah naik lagi setingkat.!! >_<’

Arghh… terase tuanya diri ini. Walopon fizikal maintain kecik-kiut-shomel-tak meninggi tapi melebar lebih... Urghh~ =_=’

*ohh..Johor tak amek cuti new year. Jadinye esok kene keje macam biase~ =_=’

Sunday, December 30, 2012

My Fifith Nieces~

Bismillahirrahmaanirrahim~


Alhamdulillah, syukran Ya Allah dengan kurniaan-Mu yang tidak terhingga ini. ;')

30 Disember 2012, 6.58 am, my sis-in-law selamat melahirkan seorang bayi puteri secara pembedahan. ;')

Arissa Insyirah binti Suheil

Semoga menjadi seorang puteri yang solehah inshaa Allah~ ^_^

*baby tunggu achik datang penang ye. rindu baby sangat-sangat.! ;)

Friday, December 28, 2012

LESEN oh LESEN~


Bismillahirrahmaanirrahim~

Salam Jumaat penuh barokah~ huhu

Hurmm...

Sape bole bawak kereta ataupun dalam bahase pasar aku kete.?? Aku.?? Opkosla bole…

 Bawak kete mainan.!! Kehkehkeh… sapela yang bole bawak kete yang besar kedabak dengan berat bertan-tan tuh. Mesin lain cite ye. Aku tanya sape.?? S.A.P.E.?? Sape or siapa tuh stand for manusia okeyh (err…maap dengan penggunaan bahase rojak-pasar dalam ini cerite =,=’) * terpakse hati-hati dengan penggunaan ayat sebab bole jadi ‘bahan’ untuk dibahan…=_=’ adess.. nampak sangat dah biase kenekan. Sigh~

Driving~

Aku pasti zaman sekarang neh, hampir semua orang yang dah mumaiyiz and baligh harus wajib dah pandai drive kete kan. Tak ketinggalan, aku pun HARUSS tau drive kete. Alaa… setakat masuk kunci-check gear free-start enjin-tekan klac-turunkan handbrek-masuk gear dan jalannnnn….  Sape tak tau ye dak.?? Kalo setakat yang asas-asas tu pun aku dah pernah dah… drive kat mana je.?? Err…dekat tempat belajar memandulah. Berapa kali.?? Err…baru sekali.!! >_< Tskkk…

Fine. Fine. Fine..!! aku takde lesen memandu lagi.!! Sedihkan.?? Sobsob~ T_T

Kalo tengok pada umur aku(fizikal takyah ah tengok. Grr =,=), memangla ramai yang akan gelak-guling-geleng-joget gelihati-limpa-usus sebab takde lesen lagi. Sob sob… sedih tau tak… bukannya aku tak nak amek lesen memandu (‘padahal memang taknak ponkan’ kata hati aku..=,=) ohh, shadap hati… aku rase otak dengan hati aku neh tak pernahnye nak sebulu… haru betullah. =_=’

Ye.! Bukan aku tak nak. Tapi disebabkan sejarah BIRU yang berlaku menyebabkan aku TAK NAK amek lesen memandu. Kenapa biru.? Err…sebab sekolah memandu kaler biru kan.?? Kalo cakap hitam kang macam teruk sangat pulak...

Aku dah pernah dah daftar untuk kelas memandu. Dah dapat lesen L pon. Tapi itu cerita setahun yang lepas… kirenya L aku tak pernah-pernah lagi tuka jadik P sampailah sekarang. Tskk.. >_< haruu...

Aku amek full package untuk belajar dari asas. mahal woo. makan beriban jugak.. and mase tu lak tengah semester break. Konon-konon dah nak abes belajar neh, at least aku kenela ade lesen memandukan supaya senang sikit bile dah kerja nanti.

Dipendekkan cerita… Lepas dengar ceramah blablabla-amek ujian computer then lulus and keluarla lesen L untuk aku belajar pegang stereng kete pulak… err…aku memang takde basic drive kete langsung neh. Sebabnya kawasan umah aku tak memungkinkan aku untuk belajar bawak kete Incek Abah. Kang aku langgar tembok umah orang kang sape na jawab.??

Tiba hari untuk aku pegang stereng kete sendiri… aku memang gile eksaitedla na belajar neh. Aku dapat cikgu pompuan untuk ajar aku arituh. Pada firasat aku, elok ler yang ngajarnye pompuan, nanti xdelah aku segan sangat kan… aku memang seorang yang pemalu dengan lelaki. Tsskk T_T

Dari mule aku belajar, aku expect die bolela sabar melayan kerenah budak baru yang tak pernah bawak kete macam aku neh. Nak mintak Incek Abah aku ajar, aku tak bole tahan sebab orang yang dah terlebih expert neh, hormon dopamine die banyak sangat kot. Nanti jantung die degak-deguk-degak-deguk lelaju, aku jugak yang susah. Iskk…mintak jauh.. aku sayang lagi Incek Abah aku.

Ehh..terpanjang-terpesong lak cite aku neh…>_<

Sambung balik… 

Dalam aku belajar tuh, aku terus terang memang aku ade kekok plus nebes tolak konfiden darab gigil bahagi berani sikit. Almaklumlah orang baru pestaim. Dan aku pond a cakap awal-awal lagi ngan cikgu tuh yang aku neh memang tak pernah langsung-langsung menggerakkan tayar kereta a.k.a memandu kereta di atas jalan raya. So, aku ikot jela bulat-bulat ape yang cikgu tuh ajar. Die suruh aku start kete, aku start. Die suruh aku jalan, aku jalan. Die suruh aku belok, aku belok. Naseb baik die tak suruh aku terjun gaung. memang ngeng la kalo aku ikot jugak..heheh

Tapi… itulah.. memang rupa orang yang tak pandai langsung-langsung nak drive kete.*ataupun memang mengom sangat sebab pegi ikot je kan.?? tskk~T_T Sampai die tak kata belok pun, memang aku tak pusingla stereng kete tu untuk belok walopon waktu tu dekat koner. Lihatla betapa pandaijahilnya aku tentang memandu neh. Dah macam lembu dicucuk idung pon ade. Nasib baekla aku neh tak suke maen tindik-tindik idung neh. Kang dah memang serupa dengan makhluk Allah yang satu tuh..opss..

And akibatnya… memang aku kene marahlakan... >_< sobsob~ dan selepas ituh berkali-kali jugak aku kene marah. Wuwu~ dahla dengan ke-blur-an aku menampakkan aku neh senang dibuli. T_Tsatu hari tuh, memang merudum jatuh mood aku untuk belajar memandu. Ade sekali tuh, sampai die cakap aku macam nak bersilat pusing stereng kete. =_=’ grr~ aku silat cikgu tu kang baru tau. Dengan lutut aku yang kebas menahan sengal-sengal sebab na balancekan klac dengan gear lagi. Seksa.!!

Ohh, lupe na gitau. Mase cuti tuh, aku keje amek pengalaman sekali. (‘padahal, nak duet poket sikit sebab takde simpanan langsung nak sopingkan’kata cik hati lagi… haih~) Jadilah aku minah kilang sekejap. Paham-paham jela orang yang keje kilang nehkan. Penat ya amat.! Keje tujuh hari seminggu duapuluhenamjam sehari lak tuh. Mane la ade mase sangat nak rehat. Tu pun aku sanggup skip OT sebab nak amek kelas memandu. Kalo tak mesti gaji aku da beratusriban… Haa, kalau nak tau, mentality orang bekerja kilang neh asek na wat OT je tau tak =_=’ macam robot dah aku rase..

Okeyh…sambung lagi..

Disebabkan semalamnya aku keje dan sampai umah pon da lewat malam.. pagi tuh, aku rase aku dah bolela na join zombie kampong pisang.. Tapi ke-eksaited-an na belajar memandu tuh tetap ade.

However… bila da salu sangat kene marah… badan aku pun mule memproses hormone dopamine dengan kelajuan 100km/j. huh ayat na hebat jek..=,=’. Panas woo kalo asek kene marah jek. Walopon aku neh nampak sangat ke-mengom-an mase belajar, tapi bukannya aku neh b***h sangat. *sigh~ budak baru nak belajar weyh… kalo aku da pandai, takdela aku eksaited bayar memahal semate-mate nak belajar memandu dari asas. Pakai duet Incek Abah dengan Puan Ibu lagi tuh. T_T ke cikgu tuh tengah kibarkan bendera putih-bulat-merah-kat-tengah time tuh.?? Errghh…. Aku taulah kaum aku sendiri kan…=_=’


Dan akibatnya……

Terstucklah lesen L aku dekat pusat memandu tuh selama satu tahun dua bulan… haa, kompem-kompemla da mati kan jangka hayat lesen aku tuh. Ntahla, aku rase tengok pon aku tak pernah lesen tuh.. hoho.

Kenapa tetibe aku cerita pasal lesen neh.?? Haih~ sebabnya, sekolah memandu tu da banyak kali tepon aku suruh aku datang hidupkan lesen L dan book kelas memandu lagi =_=’ wuwu~ aku tak nak dapat cikgu garang lagi. Dulu aku tangguh-tangguh dengan alasan aku belajar jauh. Hailoh, jauh manela Melaka dengan Johor Bahru tuh kan…zzz =_=’ Abes sekarang na bagi alasan ape lagi.?? Incek Abah pun da bising sebab aku tak abeskan kelas…>_<

Sobsob~ bukannya aku tak nak dapatkan langsung lesen P tuh. Tapi aku takde mase kot sekarang neh dengan keje yang keluar pepagi bute, sampai umah pon matahari dah tidur. Penat taw. !! Zzzz~ Alasan.!! >_< padahal sabtu ahad tak keje pun. Huh.!

Adodoii… nampak gayanye memangla aku kene pegi jugak setelkan kelas memandu aku neh kan…~_~

*Dulu aku ingat tanda L dengan P kat lesen tuh stand for Lelaki dan Perempuan. Heh.?? kehkehkeh ^_^

Thursday, December 27, 2012

SENYUMAN~

sumber: Incek gugel~ ^^,

Wednesday, December 26, 2012

Hensem Ohsem~


Bismillahirrahmaanirrahim~


Orang kata....

"Cantik itu subjektif”  yupp... cantik itu memang subjektif.…^^,) 

Macam mane pulak dengan hensem ohsem.??

Hurmm...

Pada aku, lelaki mata sepet dengan goatee itu hensem.! huhu ^_^v


Tapi…..

itu masih belum cukup...


hensem hanya pada rupe takkan bawak kite ke mane....


Then.... Ape kriteria hensem ohsem~?? 

In my eyes....

Lelaki yang tidak lupe untuk pergi ke masjid ataupun surau walaupun ketika outing-detim itu hensem ohsem.!! \(^_^)/

Lelaki yang tenang, mampu mengawal amarah dan tidak cepat melatah apabila mengalami dugaan-ujian itu hensem ohsem.!!

Lelaki yang tidak merokok dan menjaga kebersihan diri dan persekitarannya itu hensem ohsem.!!

Lelaki yang mampu mendidik dengan sabar dan membimbing serta membawa ‘makmum’nya menuju redha Allah itulah yang paling hensem ohsem.!! \(^_^)/

kesimpulannya, hensem ohsem itu bukan bergantung pada rupa sahaja. err...ini entry macam nak tak sabar nak ade 'rumet' berlawanan jantina jek... adesss~ hahaaa

ini gambar colek dari gugel.



Jom cuci mata… ^_^v

 err…motif gambar ini.??? =_=’


*sumber gambar semua dari incek gugel >_<

*ape yang terpendam tak dapat nak diluah sepenuhnye...acane neh.?? (=_=")
*mood : blurrr -_-'

Friday, December 21, 2012

Nitemare~~


Bismillahirrahmaanirrahim~ dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang~

Salam jumaat penuh barokah~ Yeay, esok dah hari sabtu.  Hehe ^_^

Err… Malam tadi malam Jumaat kan.?? Tsskk… I got nitemare.! >_<’ wuwuu~ Entah macam mane ‘bende alah’ tuh bole sesat dalam mimpi aku.! T__T

Tengah elok-elok mimpi pasal Song Joong Ki and Running Man *err..malam tadi TERmarathon selaju-lajunye video Running Man sampai tengah malam.. huhu, tetibe bole pulak bende alah yang suke berseragam puteh ne tetibe muncul. >__< bencii.!! Benci.!! Wuwu~ !__!

Tapi elok-elok je die muncul and mengaku yang die tuh h***u, mata aku terus je terbukak luas. Jantung dah dup-dap-dup-dap dah. Rase macam real je bende tuh. And kompem-kompem memang tak boleh nak tido balik dah. Hailaa~ =_=’ tapi nak paksa gak mata neh tido.! baru nak peluk bebear paksa tido balik, alarm jam pulak dah bunyi pukul 5.15am. aduhh~~ rase macam tak cukup tido je neh… haih!~ T_T

Tahap alergikpenakut aku dengan bende alah neh memang boleh kire high level jugaklah. And dah terpupuk sejak aku kecik-kecik lagi. >_<  tak kirelah cik pon rambut mengurai ikal mayang ke, Incek Langsayur ke, bende toncet yang suke lompat-lompat-guling-guling or yang seangkatan dengannye semuanya aku tak suka.!! Tak suka sangat-sangat.!! >_<’!


Even cite h***u Kak Limah pon aku perlukan teman nak tengok...sadiss tak T_T

Bukan ku pinta jadi begini… Sob2x~ Sume neh salah abang-abang tersenget aku yang suke sangat takotkan aku mase kecik-kecik dulu. Dahla salu kene buli kurung dalam bilik gelap sorang-sorang. Wuwu~ !__! pahtu die siap cakap dalam bilik tuh ade h***u nak makan aku. Meraunglah aku walopon aku rase aku tak tau pon ape bende alah tu.. dan sampai besarlah bende tuh menghantui aku… Tsskkk T__T  Trauma wooo…

Tapi… tapi… as long aku tak dengar-pandang-tengok-tenung or even melintas walau sikit pon suku sakat spesis yang tak berpijak di bumi nyata neh dalam otak memori kepala aku, aku rasa masih boleh kawal lagi tahap ke-alergiktakut-an aku pade bende alah neh. Sebab sensor otak aku neh memang tajam gile kalo berkaitan bende-bende alah neh. Dan yang paling best tuh, memang die kekal melekat hah dalam hard disk memori otak neh. Tapi kalo belajar semedang je lupe tak lekat-lekat… Hailaa~~ =_=’

Dah dewasabesar sikit neh, dah bole dah tidur sensorang kat bilik dengan lampu bertutup. Kalo idak, dulu-dulu tuh jenuh gak sesape yang dekat ngan aku nak kene teman aku tido. Even abang aku yang senget tuh pon aku paksa jugak. Heheh.. sape suruh die takotkan aku kan. Ngee~ ­^_^v 

*balik neh terus gerak naek KL. Esok wedding membe.! hoyeah~ \^_^/

Wednesday, December 19, 2012

Lentok Mengantok~ T_T


Bismillahirrahmaanirrahim~

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang~

Mengantok.! Mengantok ya amat.! =_=’ 

Ya Allah, betolla aku neh memang tak bole langsung keje duduk diam depan pc tak bergerak neh. Lagi-lagi mengadap gambar 8jam sehari bekerja. Memang bling-bling pinar-pinar dah mata neh. Tersengguk-sengguk tuh tak payah cite la.

Hari neh lagi best, bole lak elok terlentok dekat kerusi ala-ala berjemur santai dekat pantai. Hailaa.. hailaa.. kalo kantoi dengan boss neh mau kene perli xsudah. Tskk…T_T

Ini sume gara-gara makan nasi lemak pagi tadi ke.?? o.O?? ahaii~ sonokla setan nirrojim neh bergayut macam monyet kat birai-birai mata neh. Tak boleh tahan hah.! >_< menguap tak habes-habes neh... berjangkit-jangkit dah ngan orang sebelah-sebelah... haih~

sumder dari incek gugel.!

And solution die… tolak kerusi ke belakang, amek pas, bangun dan pegi kaco orang kat suite sebelah.! Heheh.! Err… Tapi macam malas lak nak bangun~ huh~ semuanya malas…grr =_=’

*taep entry tak ngantok pulak… hampeh~ =_=’ sambil menaep entry neh sikit-sikit, sambil meng-edit keje. Neh tak kire ngulor yep. Nak menghilangkan ngantok saje.. and dua-dua bole siap.! hOyeah.! \^_^/ 

Tuesday, December 18, 2012

Kasut lagi.!!



Bismillahirrahmaanirrahim~

Huarghh.!! Ke-GILA-an aku pada kasut makin menjadi-jadi.!! >_<’ seriyussss aku tak bole masuk kedai kasut lagi dah untuk 2-3 bulan akan datang.!! Iskkk….

Hari neh niat nak teman colleagues beli kasut jep... tak tersangka dengan aku-aku sekali pon dapat sepasang jugak.!! Erkk….. T__T bukan minggu lepas baru je dapat dua pasang ke.?? Hailaaa~~ Nafsu.! Nafsu.!

Tapikan… tapikan… rasenye berbaloi kot… ke tak.?? ngee~~ ^__^v

Tadaa.!!


Cantik oiiii.!! Tergoda ai.! Dua-tiga-empat-lima riburatuspuluh kali aku pandang terase-rase macam die memanggil-manggil aku suh bawak die balik… macam berhantu lak kasut neh. Hishh…  dahla ade satu je size yang bukan size aku, tapi muat pulak bile aku pakai… Ergh..T__T tapi…tapi… kalo tak amek kang ade lak yang meleleh ayaq liur ngidam tak dapat… iskk…

Jadi… dengan laju-lajunya aku terus bagi kat sales girl tuh and laju-laju suh membe aku pilih cepat and laju-laju bayar and laju-laju jugak blah dari situ… *walopon sebenarnye dekat satu jam jugak lepak dalam kedai kasut tuh… Wuwuwu~ >_<’

Tapi kali neh aku TERbeli high heel lak... err…mampu tak ea nak pakai.?? Aku rase aku dah tinggal image high heel neh ade kot dalam 3 tahun. Sejak-sejak trend wedges feymes neh, memang aku dah lupe terus ngan high heel. Yelah, wedges neh lebih selesa dari high heel walopon nampak high heel lebih classy dan elegant~ aww~~ class nyah~~ Hahaaaa… *tetibe poyo =_=’

Heheheh… bolela nak melaram ngan high heel lak gi majlis kawen memembe pasne kan… kehkehkeh \^_^/

*membe aku cakap : even pakai kasut 5 ke 10 inch pon tetap tak tinggi-tinggi jugak... Cisss~ fine.! aku memang ketot... Caitt~ =_=’

Doa Ketetapan Hati


Apa ade dengan dunia ICT.??


Bismillahirrahmaanirrahim~

Jumaat lepas satu opis ade meeting dengan Information Technology aka IT manager dari pukul 3 petang sampailah habes waktu pejabat. Sampai aku pon ntah bape banyak air mate kuar hasil kuap-ngantok dalam bilik meeting tadi. Kantoi tersengguk-sengguk dengan dorang ntah bape kali dah…hohoo dasar tak bole bawak masuk meeting langsung!! Haih~ =_=’

Meeting neh berkenaan dengan penggunaan computer, server, internet, Google, dan segala adik beradik sepupu sepapat IT lah. Ne semua disebabkan audit ICT yang headquarter company aku nak wat akhir bulan neh. Benda-benda berkaitan smartphone, application dalam-dalam tuh macam gadget  and android pon termasuk kaki hah...adik beradik tiri yang baru join the familyla kirenye.

Dunia sekarangkan dah maju. Bak kata quote yang banyak boleh jumpa dalam internet tuh, ‘world without border’ dan ‘dunia di hujung jari je’… tapi aku tak pakailah bende-mende alah tu semua… akukan orang kampong. Lalalaa~ dush-dush.! Memang nipu sangat.! hahaa

Dalam ngantok-ngantok aku pon, ade jugakla maklumat yang tersesat-sasar masuk dalam internal hardisk-otak aku neh. Tapi, aku neh memang lemah betol kalo dengar bahasa-bahasa IT macam cloud computing, server, hacker, java blablabla dan sebagainye neh. Mau berselirat wayar-wayar dalam pale otak aku nak menginterpret maksud die bagi jasad aku paham. Belum tengok aku nganga dengan tanda soal bertambah-tambah atas pale lagi bile orang tanya kat aku..

Hailaa~ aku neh memang katak-bawah-tempurung sikit kalo nak cerita bab Technology neh. Haishh~ T__T

Encik Fendi kate betapa bahayanye kecanggihan teknologi zaman sekarang neh… waktu aku dengar tuh seriau la jugak.. macam-macam cara maklumat kita boleh terlepas dalam world without border neh.

Kekadang sebab kecuaian kita sendiri. Kekadang lak dari hasad dengki orang ataupun hacker-hacker yang takde keje dan sangat amat pandai giler tapi tak beretika suke meng’hack-ing’ orang. Semua tuh meliputi dunia-dunia IT yang maha luas neh…

Point aku kat sini, apa tuh dunia IT ataupun ICT.?? o.O? seriyus aku memang susah nak hadam mende alah neh.. >_<”

*sumber gambar dari incek gugel~

Ayat atas yang panjang berjela tuh sekadar mukadimah je. Nak tunjukkan betapa kurang pandainya aku dalam dunia serba teknologi sekarang neh. Tau pakai je, tapi tak tau bende-bende alah yang berkaitan… Hahaaa.. Dush-dush.. pengsan! Pening pale dalam meeting aritu xabes lagi neh~~~ *_*

*Na cucuk pendrive kat pc opis tp macam tak berani. Takot-takot~ aiyOoo~ T__T


Monday, December 17, 2012

Hot.!! Hot.!! muke saya panas.!! >_< Tolong.!!


Bismillahirrahmaanirrahim~

Kejadian yang berlaku beberapa hari lepas… yang membuatkan mata aku semakin awas~ iskkk

Petang kejadian… sharp pukul 5.01pm lepas punch card balik, langkah kaki aku laju je nak pegi stesyen bas yang berjarak sekilometer tuh. Walhal, selame neh aku naik bas memang lambat. Saje je nak lepak kat stesyen nu meng-usya sorang mamat neh sebelum aku balik.. ehemm.. seriyus, dari takat ukuran mata aku memang kiut-ensem. Tak taula pade orang lainkan.

Err… gatal ke aku.?? Wohoo… Aku takleh nak elak la yang neh. Aku cume admire dari jaoh jep. Suke gile tengok muke die yang comel tuh. Indahnya ciptaan Tuhan. Ade iras-iras macam Lee Joon Ki and Song Joong Ki, pelakon korea yang penah join Running Man musim awal-awal dulu.. dua-dua joon ki aku suke.!! err…. Aku rase taste aku memang mamat-mamat jenis mate sepet neh kot.! >_< tapi yang neh versi matured sket. Ade macam mamat cold-heartless pon ye jugak kot… sebab aku tengok die macam tak penah senyum ngan orang jep.. ngee~

comel kan2x.!! aku colek dari mister gugel neh.! ^_^v

Tapi aku takde niat nak usya lebih-lebih pon. Aku kire die pon abes keje same time ngan aku. Keje ngan gomen mungkin.?? Ntah… aku tak pernah nampak tanda-tanda die keje kat mana… nak tanya die?? Huiii… Memang tak terpikir langsungla.. sekadar mampu pandang dari jaoh jep~~

Sampai je kat stesyen bas tuh, as usual, memang dah ramai org pon.. first bende aku salu wat, mesti usya tempat yg die biase lepak sebelum naek bas. Haih~ takde lak arine.. hati aku hampa sket, tapi takdela effect sgt. Rase macam aku bole balik awallah kot. Then kaki aku pon gerak ke platform bas destinasi aku..

Bese kalo aku sorang-sorang memang aku layan perasaan ngan headphone with volume terkuat memekak kat telinga jela. Sambil-sambil tengok gelagat manusia-manusia yang ade kat stesyen neh sebelum bas aku sampai. Macam-macam ragam ade. Kadang sampai aku tak sedar yang aku bole tersenyum sorang-sorang… hahaa

Dalam ralit aku layan perasaan, tetibe aku rase ade orang tego aku dari tepi. Telinga aku memang tak dengarlah sebab dah kene sumbat ngan suara kumpulan Hijjaz-Doa Untuk Kekasih (dalam mp3 aku memang banyak lagu nasyid jek. ^_^)… *seriyus aku ingat lagu neh.. Then bile aku toleh je tepi……

Hahh.!! Mata aku otometik terus membulat pandang tepi.

Tu die.! Mamat tuh tego aku... Oke.! O_O!

Jantung aku dah dup-dap-dup-dap tekan minyak sampai 200km/j… ya Allah, aku doa dalam hati suruh jantung aku slow sket. Kang terbabas naye je eksiden... >_< aku cube kaver diri supaye tak nampak sangat yang aku shocked-teruja-gedik bile die tetibe terpacak depan mata. Aku cube tarik senyum segaris untuk die, walopon aku dah rase muke aku kebas-ketat. Aku bet mesti pelik gile die tengok muke aku senyum…sebab die sengih dengan muke die yang kiut tuh tenung muke aku macam pelik je.. >_<’

Then die ade cakap sumthing… tapi..tapi…aku tak dengar.! Mashaa Allah, napelah dalam keadaan macam neh, aku bole gelabah sangat.! >_<’ Ishh… dahla tu, die bole gelak-hensem dengan mata tak kalih dari aku.. Muke aku rase dah blushing giler neh hah… panas.! Panas.! Muke saye panas sangat.!! >_<.! Mesti die tengok muke aku kelakar sangat macam kartun.!! Wuwuu~ Aku memang sangat-amat tak bole kalo ade lelaki tenung terus ke mata neh.. nebess.!!

“ Awak awak… tolong jangan tenung saye dengan mate awak yang mesmerizing dan senyum awak yang memikat tuh.! Nanti saye TERjatuh cinte-suke dekat awak macam mane.? Sape nak bertanggungjawab.?? >_<.!!”

Naseb baik aku pakai tudung, kalo idak, memang lagi bole nampak yang telinga aku dah merah abes macam gincu Maybelline tuh.. yang tuh memang aku boleh raselah.. bahang dah naek sampai ke kepala. konon dah abes composure la bole kawal riak muke selambe xhengat. Sekali kene…. Haaa… amek kaw.! terus gelabah-pusing-pusing-tingtong. Adehhh… wat malu diri sendirik jek.! >_<’

Dalam aku terkulat-kulat kaver tuh, aku nampak dari jao bas aku dah datang… Jejak je bas kat platform, aku terus blah naik… tapi sempatla jugak angkat tangan tarik senyum kambengmanes mintak diri dulu. Sambil tuh kaver diri bagi jantung yang dup-dap-dup-dap tuh slow sikit. Kang ade yang kene darah tinggi kat situ, sape nak nolong.?? Haru je kene heart attack sebab kene sapa ngan mamat hensem. Adess… tak pernahnye dibuat org.. =_=’

Tapi dah duduk dalam bas pon aku rase aku tak abes nebes lagi. Ade rase macam nak migraine, demam... Sume ade hah… aku slow-slow kuarkan enset dari beg. Pastuh wat-wat sengih tenung enset. Konon ade orang anta msg lawakla kat aku.. dari ekor mata aku, aku still nampak mamat tuh nga pandang aku lagi… dalam hati da bergelen-gelen doa mintak bas neh gerak cepat.. tapi still, as usual, die nak tunggu penumpang lagi… huwaaa~ time neh, memang aku harap sangat aku boleh blah dari situ secepat mungkin.!

Ibu, ceq malukan diri sendirik.! Iskk…mesti aku perasantan sangat kan tadi… agak-agak selame neh die tau ke aku usya die.?? o.O? and ape agaknye yang die cakap kat aku ekk? Ke die cume nak tanye jalan.??? Nyesalnye bukak lagu kuat-kuat. Kan dah pekak.! Adehhh… (=_=’)

Lepas neh, tobat nak jage mate.! Tak nak dah tenung belah ‘sane’…wuwu~ T_T

*entry paling panjang n penuh konsentrasi yang pena aku taep >_< 

DILEMMA DI PAGI HARI BEKERJA~


Situasi yang HARUS aku hadapi setiap kali lepas bangun pagi sebelum nak pergi keje…

.: Bukak wardrobe. Tenung baju-baju yang tergantung sambil suara halus dalam kepala berkata-kata…

baju yang tu dah pakai minggu lepas. Baju ni pon da pakai 2ari lepas. Baju tu macam baru pakai minggu lepas jugak.. eh yang ne bile last pakai ek….. yang tu lak… kaler ne….… bla bla bla…. =_=

pix credit to Mista Gugel~


Urghh… Benci.! Benci.! Benci.! >_<’ walopon baju aku berlambak dalam wardrobe tuh, tapi aku dah tak tau nak pakai baju apa lagi. Arghhhh….. keje kerajaan macam nilah… Langsung takde choice. Memang semedang je kene pakai baju kurung…

Pahamlah aku kenapa akak aku boleh ade sampai 4 ampai penuh baju kurung sahaja kat umah die. Sekali lagi, 4 AMPAI PENUH BAJU KURUNG SAHAJA.!! oke… banyak tak banyak.?? Itu belum nak kire kasut lagi…. =_=’

Isk… apelah naseb. Setiap pagi hah pale aku pikir bende yang sama je… Bukan pening pikir nak setelkan keje ape kat opis, tapi stress memikir nak pakai baju ape... mau botak jugak kepale neh kalo pikir hari-hari…T__T

Baju-baju kurung yang aku ada tuh pon da rotate ntah bape jutaribu ratus puluh kali dah. Sampai aku terpaksa korek balik stok-stok baju kurung lama yang aku rase masih bole di pakai lagi… tu pon siap bole TERbukak hikayat terkenang memori dulukala bersama baju kurung lagi… hoho..

Hailoh, kalo lah baju-baju kurung neh bole bertukar corak-kaler sendiri ke... tak pon bole gayakan dengan style-style yang nampak laen sikit ke kan bagus… =_=’ takdelah orang tengok aku neh dupliket dua tiga kali…

Sampai ade yang kata macam dejavu lak tengok aku sebab dah penah nampak aku pakai baju yang sama dua tiga kali.! ohhh…oke, saya seorang yang sangat kolot dan tidak pandai bergaya.! *sigh~ >_<’

Kalo ikot Incek Abah kata “Hallaaaahh…. Pakai je. Bukan ade orang nak halau balik pon.” Dengan nada sarkastiknye… sob2x T__T itulah lelaki.!! tak paham langsung dilemma yang dihadapi perempuan... ke aku sorang je yang rasa gitu.??? o.O?

Huwaaa~~ ibu, cek na buat baju kurung baru lagi bole tak.??? Sob2x T_T

Friday, December 14, 2012

Red Modani Promosi 2 Pasang RM60 sahaja.!!


Bismillahirrahmaanirrahim~ Dengan menyebut nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang~

Eksaited neh.!!

Seriyus, ini bukan cerita tipu.!! >_<.!! Cawangan Red Modani kat Plaza Kotaraya Jalan Trus Johor Bahru tengah wat promosi weyh.!!!! Beli 2 pasang kasut dengan harga RM60 sahaja.!! Wedges dan high heel maaa.!! Err…pade yang tak minat tuh, kasut sarung and flat pon ade promosi… 20 percent less.! Affordable sangat-sangat… bling-bling tak mata.?? Hahaaa..

Promosi penghabesan stok mungkin… tapi bagi penggiler shopping kasut macam aku neh, memanglah aku takkan lepaskan langsung peluang neh.! hOyeahhh.! ^_^v

Aku tak pasti sampai biler promosi neh ade, tapi yang aku tau, die baru je open shop semalam (13 December 2012). Almaklumlah.. dua tiga bulan yang lepas, Plaza Kotarayakan sedang dalam mood meng’make-over’kan wajah dan style baru yang lebih moden dan eksklusif. So, belum ade banyak kedai lagi yang bukak kat dalam tuh.

Dan alang-alang arine hari Jumaat, lunch hour aku ade dua jam setengah. Kaki lak memang dah gatal nak berjalan ke tempat-tempat yang berpotensi untuk meng’kempis’kan purse… dan Kotaraya lah halatujunye…btw, yeah!! saye seorang kaki-shopping-susah-mati punye olang.!! \(^_^)/ huhu.

Aku ngan sorang akak satu opis tuh lepak, pusing-pusing, tarik rambut berebut kasut dengan orang lain, men’cube-try-test’ dan catwalk bagai dengan kasut-kasut kat situ selama hampir sejam lebih kowt…..

Sebabnye…………

Kteorang memang rambang mata sampai tak tau nak pilih kasut yang mana satu.!! Seriyus cantik-cantik.!! >_<’ sampai promoter tuh pon dah sengih kambing jek tengok ragam kteorang. Tapi naseb je die tak wat muke ketat-kelat-masam-annoying... kalo tak memang kteorang blah gitu jelah… heheh ^___^v

Tapi…. Tapi… tapi…. Dah banyak kasut yang takde size.!! Wuwuwuu~ kan aku dah cakap… promosi penghabisan stok. Memanglah susah nak jumpa size aku…. Sob-sob~~ T_____T

Tetapi walaubagaimanapun….
(err…abaikan penggunaan tatabahasa yang ntah betul ntah tak neh =_=’)


Hasilnye…………


tadaaaa.!!  \(^_^)/






memang dua pasang kasutlah aku dapat.!! Tehee~

*haish~  lepas neh kene jimat dah >_<

KERJA YANG BERKAT DARI REDHA IBU BAPA

Bismillahirrahmaannirrahim. Dengan menyebut nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

Diam tak diam, dah tiga bulan jugak aku pegang title employee dalam erti kata yang sebenar-benarnya. Almaklumlah umur dah meningkat tapi fizikal maintain kecik  pon masih tak sedar-sedar diri lagi nak mintak ibuabah tanggung hidup… hailaa~ =_=’

credit pix from mista gugel
Dan walopon kerja yang aku dapat sekarang ne taklah mengikut qualification yang aku ade, tapi Alhamdulillah, aku bersyukur sebab at least aku ade jugak income yang masuk dalam bank tetiap bulan. Daripada aku tanam anggur yang hidup-segan-mati-tak-mahu kat umah tu, wat perabih beras je orang dolu-dolu kate. Hasil takdak pon. Hohoo.

Memembe aku yang sama-sama grad aritu ramai lagi yang tak dapat keje. Aku cume bole tumpang kesian jela.. Nak tolong lebih-lebih, aku pon baru merangkak nak belajar hidup sendiri... Hehe..

Alhamdulillah, dalam tiga bulan aku keje, aku dah boleh tolong Incek Abah and Puan Ibu sikit-sikit. Orang kata, tolong ringankan bebanlaa.. sebelum-sebelum neh aku sedar, akulah antara anak-anak dorang yang paling baik demand sekali...

Ingat balik time-time belajar dulu, yang aku tau sume bende HARUS-MESTI nak kene ade. Yang kene sediakan sape.??? Opkosla Incek Abah dan Puan Ibu kan… and walopon diorang tak cukup makan, tak cukup keperluan kat umah (eventhough mereka tak pernah cakap, tapi aku taula. cume wat-wat taktau je… terukkan aku neh =_=..iskk), tapi diorang tak pernah cakap TAK ADE bile aku mintak… paling-paling pon Puan Ibu akan cakap “Inshaa Allah, nanti ibu usahakan..” betape besar kasih ibu dan abah dalam mencukupi keperluan anak-anak…

Dan aku memang takde hatilah kalo aku tak menangis setiap kali nak mintak Puan Ibu duet bile aku sangat-sangat perlu (perlu ke.??? O.o?).. Ini nanges bukan sebab nak wat drama supaya bole dapat duet, tapi sebab tahu Puan Ibu pon belum tentu cukup duet nak bagi aku..  (!___!) sedangkan aku pon tahu, adik-adik aku ramai lagi yang masih belajar dan perlukan duet..

Dan kini….. terase berat beban yang selame neh Incek Abah dan Puan Ibu tanggung, aku pon dah boleh amek alih sikit. Walopon sikit duet yang aku dapat bagi, tapi hati aku lapang setiap kali aku tengok Puan Ibu dan Incek Abah tersenyum.

Puan Ibu selalu kata, bile dah kerja, jangan lokek duet gaji untuk hulur pada ibu abah walopon sekadar 10hingget. Sebab bukan sikit atau banyak nilai yang Allah kire, tapi keberkatan dari keredhaan yang ibu dan abah beri pada kite.

credit pix from mista gugel

Seorang ibu atau bapa akan gembira jika anak-anak tidak melupakan mereka dan melayani mereka dengan baik apabila mereka sudah tua.

Seperti sabda Nabi Muhammad saw :

"Keredhaan Allah terletak pada keredhaan ibu bapa dan kemurkaan Allah terletak pada kemurkaan ibu bapa (riwayat Tirmidzi)

Seafdal-afdal manusia adalah mereka yang merasai penderitaan ayah dan ibu semasa kecil dan mereka yang member nikmat hidup kepada keduanya. (Imam Tirmidzi)

Berbuat baiklah kamu kepada kedua ibu bapa kamu, nescaya anak-anak kamu akan berbuat baik kepada kamu."

Terima kasih ibu abah kerana mampu membesarkan, mendidik dan menyediakan keperluan kami adik-beradik dengan cukup sempurna sehingga kami menjadi orang yang berguna Inshaa Allah didunia dan akhirat. Inshaa Allah juga, jasa dan usaha ibu dan abah takkan kami sia-siakan. Teruslah mendoakan kami menjadi anak-anak yang soleh solehah dan cemerlang di dunia dan akhirat. Amin.

“Ya Allah, ampunkanlah dosa kedua ibu bapaku, rahmatilah dan peliharalah mereka sepertimana mereka memeliharaku semasa kecil. Sesungguhnya Engkaulah yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.”


Sekadar renungan…

Rasulullah s.a.w bersabda dalam sebuah hadis riwayat Imam Muslim:

“Seseorang anak tidak mampu untuk membalas jasa kedua orang tuanya kecuali apabila dia mendapati mereka itu menjadi hamba sahaya, maka dia membeli mereka dan membebaskan mereka.”

Thursday, December 13, 2012

Mista Noty yang naughty


Bismillahirrahmaanirrahim~

Tadi godeh-godeh gambar dalam pendrive… sekali terjumpalah gambar si Noty neh. Tak pasti tarikh bile tapi lebih kurang dalam 2-3minggu lepas jugaklaa…



Seyes die neh sangat naughty.!! >_<’ tengoklah gambar tuh… setiap kali aku tengah na gune lappy mesti ade je die kaco... kOnon-kOnon nak bermanjalaa….

Sekali bole lak die landing atas tuh tidO tak bergerak…. Astaghfirullah al-azim. Menguji kesabaran betOl… >_<’ Cemane aku alih ke tepi pon, die tetap na tido atas keyboard lappy tuh jugak..=_=’

hailaaa~~ naseb je lah aku sayang... kalo tak, mau aku campak ke luar bilek jep.. Gerammm.!!


Yang neh lak, gambar taon lepas…



Tapi keadaan tetap tak berubah untuk taon neh. Setiap kali nak tido je, die mesti conquer satu katil untuk die sorangsekOr jek… dok tengah-tengah pulak tuh… T_T aku neh dahla ati lembut-sayang-punye-pasal sO tak nakla kacO die tidO… last-last aku jugak yang kene tidO bawah. sOb2x~

Haih... Rindu lak kat si noty neh tetibe~ 

1st Award From AmOi.! ^___^

kenal as yusra.? o.O.??

scholarship.