TIP.TOP

easy statistics

Tuesday, May 3, 2011

Kasih Ibu~

Bismillahirrahmannirrahim~
Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.

Tetibe hari neh aQ rasa na tulis sesuatu yang emOsi. Sesuatu yang selalu wat aQ rase sangat emOsi…

*sumber gOogle

Ibu…apa yang ada pada insan bergelar Ibu.? Pada aQ, Ibu adalah Org yang paling bermakna sekali dalam hidup aQ. Ibu adalah Org yang paling memahami diri aQ & Org yang paling sayang aQ & yang paling aQ sayang dalam dunia neh. Ye larh, Ibu yang melahirkan aQ, semestinye die larh yang paling kenal aQ kan.

aQ rindu Ibu. Sangat-sangat rindu.! T____T”

Setiap hari, Ibu xpenah miss untOk cal aQ. Kadang-kadang tuh sampai 3 hingga 4 kali dia cal dalam mase sehari. Err…memang tak baek larh kan sebab bukan aQ yang cal dia -_____-“. Tapi, kadang-kadang aQ ada jugak cal dia. Cuma, sebab dah terbiasa Ibu yang cal, aQ memang akan tunggu dia cal. Waktu-waktu yang dia paling suka cal aQ slalu waktu subOh and time dah nak masuk maghrib. Aish~ macam tawu-tawu jek anak dia neh liat na bangun subOh & suka tidur na dekat maghrib kan. HohOo..

Tapi hari ne, entah kenapa aQ rasa tersentuh bila Ibu cal aQ. Yeah, Ibu yang paling memahami diri ini….

Ibu : Assalamualaikum. Yah, da sOlat maghrib.? (err…jam pukul 8.05p.m.)
aQ : Waalaikumussalam. Err…Org baru je beri salam Ibu da cal. Hehee..
Ibu : Dah pukul berapa neh.? Tak baek melambat-lambatkan sOlat. Jangan wat slalu. Ibu baru lepas baca mathurat neh.
aQ : Oke. Tadi Org tertidO la bu. Penat. NgantOk lagi.
Ibu : Ye larh, tapi jangan wat selalu. Paper senang .? Muka dah Oke.?
aQ : Urmm…susah larh bu. Macam xcukOp masa je jawab tadi. (ayat ngade-ngade aQ slalu.. =,=)
Ibu : Tak per lah. Yah da cuba wat yang terbaek. Banyakkan berdOa. Ibu dOakan anak-anak Ibu berjaya. Muka dah Oke belum.? Pegi klinik cepat tuh. Duit ada lagi tak.? Nati Ibu bank-in kan ea.
aQ : Ermm…belum sempat lagi Ibu. Malas na kuar uma. Eh..tak per la. Org pegi pusat kesihatan UiTM jek nati. Duit ada lagi. Ibu jangan risaw larh.
Ibu : Ye ke neh.? kalO takder jangan diam je. Nati makan bende pelik-pelik. Abang pun dah takder duit tuh(abg aQ pOn masih belajar jugak). Akak ecah da bagi pinjam dia dulu. Ibu risaw neh. Ibu makan sedap-sedap kat umah, anak-anak Ibu pulak tak makan. Dah makan belum neh.? Nati kalO na pegi klinik swasta, Ibu bagi duit.. Banyak tuh na kene nati. Tak pOn, balek JB nati kita pegi klinik check.
aQ : Oke jep. Membe-membe Org rajen masak. Dah makan siang tadi (padahal belum lg. salah tak kalO aQ tipu Ibu.?) Tak yah la bu, nati Oke larh neh. Hari tuh kan da pegi klinik. Abes duit kat klinik je nati…lagipOn UiTM punya da bayO…nati Org pegi larh..
Ibu : Ye larh. KalO na nati bagitau..
aQ : Oke. Ibu jangan risaw Oke. Ibu.! Rindu Ibu. Rindu sangat-sangat.! (sampai sini aQ da start rasa tacing yang amat…!___!)
Ibu : Ye. Ibu pOn rindu anak-anak Ibu. Jaga diri baek-baek. Jangan tinggal sOlat. Ngaji tuh. Dapat satu ain pOn jadi larh… Nati Ibu tepOn lagi.
Xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Lepas abes cakap ngan Ibu, ntah nape aQ rasa emO yang amat. Air mata aQ xsegan-segan na keluar bila aQ ingat balek perbualan aQ ngan Ibu tadi…aQ rasa sebak…

Sebenarnya, aQ memang ada masalah duit, tapi aQ tak nak larh bebankan Ibu lagi. Adek-beradek aQ ramai lagi yang na guna duit. Tapi Ibu macam tawu-tawu je aQ ada masalah sekarang neh. Dah larh memang slalu aQ je yang wat masalah…=,=

Ibu.....adalah satu dalam sejuta. Permata yang paling tidak ternilai…
Ibu yang lembut. Ibu yang penyayang. Ibu yang memahami. Ibu yang tak pernah berkira dengan anak-anak. Ibu yang tak pernah mementingkan diri sendiri. Ibu yang sentiasa mengikut kehendak anak-anak. Ibu yang selalu ada bila anak-anak memerlukan. Ibu yang selalu ingat anak-anak. Ibu yang sabar melayan kerenah anak-anak yang pelbagai ragam yang pelik (macam aQ neh -____-“)

aQ bersyukur sangat-sangat sebab mempunyai Ibu seperti Ibu…
Tetibe teringat lagu Siti Nur Haliza “Air Mata Ibu”…sangat tacing~

mOod : Layan perasaan kejap~ Na balek JB.!! !____!

17 comments:

  1. huhu~~~sayu juga baca entri ni ~~~ hari ibu ~~~huhu

    ReplyDelete
  2. salam... huhuhu.. masuk ni dah dua blog saya baca tentang ibu.. rindu sangat ngan mak kat kg..

    insan yg bergelar mak a.k.a ibu sangat pemurah dan tak kedekut dengn anak sendiri..

    ReplyDelete
  3. Nulia : a'ah, hari ibu da dekat..rindu ibu..;(

    ReplyDelete
  4. adan : w'salam. ramai yg wat entry bekaitan ibu hari ne.

    yep. memang betul. mana ada ibu yang xsayangkan anaknya.

    ReplyDelete
  5. yer... ibu sentiasa di sisi bila kita bersedih kan..

    ReplyDelete
  6. bikin hati aku sayu jer...fahamlah, bukan mudah untuk bertemu dengan parents yang begitu jauh..

    ya siapa yang tak sayangkan ibu,tak rindukan ibunya sendiri yang sentiasa mendoakan kesejahteraan hidup kita walau di mana pon kita berada.

    ReplyDelete
  7. adan : betul3x. insan yang paling mulia hatinya..

    ReplyDelete
  8. ghost writer : yep..bila dekat kita xhargai. bila da jauh, bru terase rindu.

    ReplyDelete
  9. seorang ibu sanggup dan boleh menjaga 10 orang anak..tapi 1o rang anak tak semestinya boleh menjaga dan melayan seorang ibu bila dewasa kelak,..hope kita semua tak tergolong dlm golongan ank derhaka ek...amin..:)

    ReplyDelete
  10. sob3....

    sebak ja baca entry neh...T_T

    saya sayang ibu saya...;-)

    ReplyDelete
  11. Sedih ni.. Knp de org ley maki2 mak? Tak phm..

    ReplyDelete
  12. syaza mizwateva : betul3x.! amin..insya Allah kite bole jadi anak yg akan dorg banggakan..^^,

    ReplyDelete
  13. HonEyBunNNy : as lagi sebak..;( rindu die sangat2.

    sume org sayang ibu dia. ^^,

    ReplyDelete
  14. Liyana Zahim : betul3.! bace entry kamOo pn rase geram. org mcm tuh mmg xreti bersyukur sb die msh ade ibu. at least ibu die risawkan die...

    ReplyDelete
  15. alololo... comelnya post ni. *eeewww!

    x lah, btol2 comel. siyesz. i jelesz ok.

    i've crisis with my mom... which is normal lah.

    hari ibu bila ek?

    ReplyDelete

1st Award From AmOi.! ^___^

kenal as yusra.? o.O.??

scholarship.